4 b klasės edukacinė išvyka į Anykščius

0

Spalio 20 d. 4 b klasės mokiniai ir jų mokytoja Marytė Jonuškienė mokėsi kitaip. Anykščiuose, nuostabiame Niūronių sodžiuje, Arklio muziejuje esančioje aukštaičių sodyboje, kepė duonelę. Sodybos šeimininkė Nijolė papasakojo apie rugio kelią nuo sėjimo iki duonos riekės, apie senolių duonos kepimo papročius ir pagerbimo ritualus, supažindino su senoviniais buities rakandais. Ketvirtokai turėjo progą patys suformuoti duonos kepaliuką, ant jo palikti monogramą ir iškūrentoje duonkepėje išsikepti savo duonos kepalėlį.. Kol duonelė kepė vaikai apžiūrėjo Arklio muziejaus eksponatus, šėlo ant sūpynių, laipynių, skanavo kaimiškas vaišes…

Apie Anykščių įžymybes mokiniams žinių suteikė Siauruko geležinkelio stoties muziejus. Anykščių geležinkelio stotis jau sulaukė 100 metų ir beveik nepakitusi stovi iki šių dienų. Smagu vaikams buvo įlipti į “siauruko” garvežį, pagamintą 1949 m., su virpuliu lipo į vagoną, kuriuo vežė lietuvius į Sibirą… Ir kiek džiaugsmo patyrė važinėdami rankine drezina!

Kelionės pabaigoje ketvirtokai užsuko į A. Baranausko apdainuotą Anykščių šilelį. O kaipgi be Puntuko, Medžių lajų tako! Žvilgsnis į rudenišką Anykščių šilelį ir ramiai srovenančią Šventąją nuo apžvalgos bokšto atėmė žadą.

Prasminga įvairių veiklų, naujų potyrių, pažinčių ir nuoširdaus bendravimo diena baigėsi, bet patirti įspūdžiai ir duonos kepalėlis sugrįžo į kiekvieno ketvirtoko namus.